A ház termikus burka

Hőszigetelés

Egy házvásárlás esetén, a legfontosabb kérdések közt mindig ott kell szerepelnie annak, hogy mennyi a rezsi, mennyibe kerül télen a fűtése, illetve nyáron a hűtése.
Ennek több meghatározója van.
Az egyik a ház alapterülete, a másik a homlokzati nyílászárók minősége, a harmadik pedig, az, hogy milyen a házon a hőszigetelés.
Az alapterület adott és jól mérhető, viszont az épület energetikai tényezői közt nem csupán a falak hőszigetelés, hanem a födém hőszigetelése is meghatározó. Sőt, a födém hőszigetelésének még vastagabbnak is kell lennie a falénál, mert felfelé távozik a legtöbb hő a házból. A hőszigetelés és a homlokzati nyílászárók alkotják a ház úgynevezett termikus burkát.
A megfelelő hőszigetelés vastagság kiválasztásánál érdemes szakértő építész, vagy energetikai mérnököt felkérnünk a tervezésre. Így előre kiszámolható lesz, hogy mennyi fűtési energia és így pénz spórolható meg a ház adott hőszigetelésével. Többféle hőszigetelő anyagból is lehet választani! Érdemes megismerni a lehetőségeket, amelyeket a gyártók és a kereskedők számunkra kínálnak. És itt nem csupán a márkanevekre gondolok, hanem a technológiákra is.
És egy ház termikus burka kapcsán fontos, hogy az ablakok hőszigetelő képessége is arányban álljon a falazat szigetelésével, hogy később ez ne okozzon páralecsapódást, hőhidat vagy esetleg még kellemetlenebb penészesedést.

Megosztás